Welcome to Agency

Testtudat fejlesztő (hatha) jóga

Testtudat fejlesztő (hatha) jóga
AND THAT'S NOT EVERYTHING

Ismerkedj meg a Testtudat Fejlesztő (Hatha) jógával

Óra felépítés

Az óratípus jellemzői az 5-8 légzéskörig megtartott pózok, melyek között megtalálhatóak álló, ülő, fekvő és fordított testhelyzetek (a gyakorlók szintjétől függően). Az óra egy rövid meditációval kezdődik, majd ászanák (jógapózok) és légzőgyakorlatok következnek, végül relaxáció. 

Testtudatosság

A gyakorlás során mozgás közben ismerheted meg a tested működését, mint például a medence billentése és ennek hatása a gerincre és a testtartásra, a lapockák mozgásai és vele összefüggésben a vállak védelme, stb. Ráhangolódhatsz a saját tested jelzéseire, hogy a mindennapokban is kapcsolatban legyél az érzeteiddel.

Testedzés szemmel

  • Ízületi mobilitás fejlesztése
  • Kiegyensúlyozott saját testsúlyos erősítés
  • Izometrikus erőfejlesztés és nyújtás egyidejűleg
  • Törzsizmok és egyensúly fejlesztése

Tematikus sorozatok

Az órák változatos tematikát követnek, például csípőnyítás, vállnyitás, egyensúlyozó pózok, körkörös és hullámzó női jóga gyakorlatok, idegrendszert lenyugtató előrehajlítások, érzelmeket felszabadító hátrahajlítások, stb. 

Szabad légzés és mozgás

A jógapózok megnyújtják a gerincet mely által mélyül a légzés és javul a légzéskapacitás. A jóga egy olyan testmozgásforma, ami mély feszültségeket szabadít fel a testben, azaz egyre szabadabb és könnyedebb mozgás válik lehetségessé. 

Eszközök, felkészülés

  • Elengedhetetlen: Jógamatrac (lehetőleg csúszásmentes)
  • Extra: Jóga heveder, jógatégla, stabil szék, pléd vagy törülköző
  • Lehetőleg üres gyomorral érkezz az órára, és tervezd úgy, hogy sem előtte, sem utána nem végzel megerőltető fizikai aktivitást.

Mozgás, légzés, tudatosság

A hatha jóga egy átfogó elnevezés, ami arra utal, amikor a testmozgáson keresztül fedezzük fel az (emberi) természetet. A testtel kezdjük önmagunk csiszolását, mivel ez kézzelfogható. Előre- és  hátrahajlítások, gerinccsavarások, egyensúlyozó pózok váltják egymást, melynek célja a gerinc erősebbé és rugalmasabbá tétele. A jógapózok egyfelől tisztítják, méregtelenítik a testet, másfelől a testi érzetekre és a légzésre való figyelem segít egy irányba terelni az elménket, azaz egy tudatos mozgás jön létre (mindful movement). 

Annyira vagy fiatal és egészséges, amennyire erős és hajlékony a gerinced.”

Foglalj időpontot

Meditáció: a relaxáció és a koncentráció finom egyensúlya

Rövid, 10-15 perces meditációval kezdjük az órákat, mely segít testileg és szellemileg is “megérkezni” az órára, lenyugodni és a hétköznapok rohanó ritmusához képest egy lassabb üzemmódra váltani. A meditáció egy olyan gyakorlat, melynek során egyhelyben ülünk, és az oktató lágy hangját követve ellazítjuk a testünket, ráhangolódunk a légzésre, és próbáljuk kiüríteni az elménket. A relaxáció és a koncentráció finom egyensúlya jön létre ezáltal.

Igazán mély belső nyugalmat élhetünk át, és rendszeres gyakorlással megismerjük az elménk működését, amely rendkívül hasznos képesség a stresszkezelésben, az érzelmek kezelése és az élethelyzetekre adott reakcióink terén. Valójában a mindfulness azaz a tudatos jelenlét valamilyen formájának rendszeres gyakorlása a mentális egészség alapfeltétele manapság. 

Lépjünk kapcsolatba

Felkeltettem az érdeklődésedet? Bátran kérdezz, örömmel hallok felőled. 
A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező.

Köszönöm szépen a megkeresést! Hamarosan felveszem veled a kapcsolatot.
Hoppá! Úgy tűnik, valami hiba lépett fel. Kérlek próbálj meg más módon kapcsolatba lépni velem.